wyszukiwanie zaawansowane
1 » 2 » 3 » ul z trzmielami4
ul z trzmielami
Nasz hit

ul z trzmielami

Dostępność: Dostępny

Koszt wysyłki: od 12,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Odbiór osobisty - 0,00 zł
Kurier - 30,00 zł
InPost Paczkomaty24 - 12,00 zł

Stan magazynowy:

ilość

Cena: 185,00 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)

Trzmiele (Bombus terrestris)
Do zapylania upraw pomidorów, bakłażanów, papryki, krzewów jagodowych /porzeczka, borówka amerykańska/, drzew owocowych, plantacji nasiennych itp.
 Biologia
Trzmiele są bardzo przydatne do zapylania pomidorów, bakłażanów, papryki, krzewów jagodowych, drzew owocowych, truskawek itp. Najczęściej stosowane do tego celu są gatunki z rodziny Bombus terrestris. Dostępne są także inne udomowione gatunki.
Zaletą trzmieli jest ich wyjątkowa pracowitość  także podczas niesprzyjających warunków pogodowych, tzn. zimna /już od +5oC/, w czasie dużego zachmurzenia czy deszczu, w jakich przestają pracować pszczoły (Aphis mellifera).
W ulu znajduje się królowa i określona ilość robotnic, która zależy od typu /wielkości/ula. W niektórych tygodniach liczba trzmieli będzie wzrastać, aż do około 200 robotnic w jednym ulu. W 10 – 12 tygodniu, w normalnych warunkach, trzmiele i królowa zaczynają kończyć swój cykl życiowy i ul przestaje pracować. Stara królowa umiera, a nowe królowe zaczną budować gniazda w innych miejscach. Zanim to się stanie, nowe ule muszą zostać przyniesione w miejsce starych uli , żeby zapylanie było wystarczające dla zachowania optymalnego wiązania owoców.

Ul zawiera ok. 1,5 litra pożywki, umieszczonej na dnie w specjalnym pojemniku. To wystarczająca ilość pokarmu dla dostarczenia trzmielom energii przez 12 tygodni /kwiaty pomidora nie produkują praktycznie nektaru!/. Pyłek kwiatowy jest również dodawany tak, że larwy trzmieli maja zapewnione pożywienie niezbędne do rozwoju w czasie transportu /około 7-10 dni/. To znaczy, że ul może funkcjonować tylko jeden tydzień bez pyłku, zanim zostanie umieszczony wewnątrz uprawy. W ulu znajdują się dwa otwory wylotowe, jednen którym trzmiele mogą wchodzić i wychodzić, drugi służy tylko do wejścia. W tym ostatnim zainstalowana jest “pułapka”, tak, żeby trzmiele nie mogły się wydostać z ula (kiedy jest zamknięta również pierwszy otwór). Takie rozwiązanie daje możliwość wyłapania wszystkich trzmieli w ciągu kilku godzin, kiedy jest to potrzebne na przykład przed opryskiwaniem uprawy preparatami chemicznymi, w czasie którego ule muszą być usunięte itp.

 Podstawowe informacje
Pomimo tego, że ule mogą być stosowane wewnątrz i na zewnątrz, zawsze należy umieszczać je w cieniu . To znaczy, że ul powinien być umieszczony między roślinami (pomidory), a jeżeli to konieczne, tak jak na przykład przy uprawach truskawek, należy zrobić daszek osłaniający ul. Można też umieścić ul w cieniu drzew lub krzaków na skraju uprawy.
Trzmiele są wrażliwe na wysokie temperatury powyżej 25-28oC, wysoką wilgotność powietrza
85-90% /również w szklarniach wysokie stężenie CO2 pow. 1200 ppm powoduje słabą pracę trzmieli/. W takich warunkach pracują dużo słabiej, jest to główna przyczyna słabszej pracy trzmieli w uprawach tunelowych gdzie wilgotność i temperatury są zwykle niekorzystne dla trzmiela. Zwracać należy też szczególną uwagę na ilość dostępnego pyłku w kwiatach, i jeśli nie udaje się nic strząsnąć na podstawioną kartkę papieru to znaczy że albo pyłek jest zlepiony – za duża wilgotność, albo rośliny go nie produkują. Zwykle jest to spowodowane niedostatecznym dokarmieniem mikroelementowym i/lub wahaniami odczynu podłoża. Brak lub niedostępność pyłku powoduje że trzmiele pracują słabiej lub nawet wcale nie odwiedzają przez kilka dni kwiatów pomidora. Trzmiel oblatuje rano uprawę i jeśli nie zbierze pyłku to wraca do ula, wtedy zwykle żaden trzmiel tego dnia nie będzie oblatywał kwiatów i tak jest do momentu pojawienia się pokarmu.
Bardzo niebezpieczne dla trzmieli są także uprawy doświetlane sztucznym światłem, w tym przypadku należy starać się aby ule pracowały w czasie gdy nie używamy lamp np. w dzień a przed włączeniem lamp ule trzeba zamknąć. Trzmiele giną lecąc do lamy lub gubią kierunki i nie są w stanie wrócić do ula.
Ul po wstawieniu do szklarni otwieramy najlepiej po południu gdy wietrzniki są pozamykane.
Najlepiej nie przechowywać w szklarni długo pustych starych uli są one bowiem źródłem pasożytów i chorób a także stanowią wabik dla os, które później rabują pełne ule powodując śmierć trzmieli. Na polu ul może być umieszczony bezpośrednio na ziemi, lub nawet wkopany w ziemie do około 2/3 wysokości.


  W szklarni i tunelu foliowym używamy:  standard na 2500m2

 Czas zycia typowego ula to 8-12 tygodni ale efektywny czas pracy rodziny to 4-6 tygodni.


 Pomidory, papryka: 1 ul standard na 2500 m2. /1 ul na ha na tydzień w warunkach standardowych, wczesną wiosną należy zwiększać ilość uli nawet do 8 szt. na ha gdyż w warunkach słabego światła /brak słońca/  wydajność trzmieli jest mniejsza, jak również trzmiele żyją krócej. Latem w warunkach wysokich temperatur również trzeba zwiększyć ilość uli na ha zależnie od warunków uprawy od 6 do nawet 10 szt. ponieważ w tym okresie trzmiele poświęcają dużo czasu na chłodzenie rodzin i w tym momencie pracują mało efektywnie, Należy również pamiętać, że w uprawach odmian gronowych i koktajlowych gdzie kwitnie dużo więcej kwiatów niż na odmianach standardowych ilość trzmieli na ha powinna być zwiększona do 6 szt./ha.

 

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję
Pozostałe produkty z kategorii